Simon Heinrich Quatfass..

Simon Heinrich is in Matorf (Lippe) geboren op 9 maart 1809 als eerste zoon van Johan Friedrich Christoph Quatfaß en Sophia Bartling.

Simon Heinrich werd zeeman. Hij woont een tijd in Amstedam. Daar staat hij ingeschreven in het vreemdelingenregister bij een slaapsteehouder op Nieuwe Zijds Armsteeg 12.

Bij de geboorte aangifte in 1848 van Johann Georg Quatfass, de eerste zoon van Johann Friedrich was Simon Heinrich getuige. Bij de aangifte wordt over hem vermeld: 'beroep zeeman, oud 38 jaren en wonende te Amsterdam in de N.Z. Armsteeg'. (Tussen Nieuwezijds Voorburgwal en Nieuwedijk, nu is daar het Crown Plaza Hotel)
Volgens het vreemdelingenregister verblijft hij daar in elk geval ook in 1852. Een slaapstee is niet een plek waar je lang achter elkaar woont, dus tussendoor heeft hij waarschijnlijk wel een aantal zeereizen achter de rug. Als beroep in Amsterdam staat als reden voor zijn verblijf 'om ter zee te varen'. Tegelijkertijd wordt als plaats van bestemming Matorf genoemd en daar is geen zee.

Volgens ambtenaar C.de Bie, die hem inschrijft, ziet hij er in 1852 gezond uit. Hij heeft een smal voorhoofd, blauwe ogen, donkerblonde baard en haren.

In het Amsterdamse bevolkingsregister van 1853 komt zijn naam niet meer voor. Heeft hij opnieuw het ruime sop te gekozen? Is hij inderdaad terug gegaan naar Matorf? Of is hij voorvader geworden van Quatfassen overzee?
We weten het niet. Veel onderzoek is nog nodig.