Simon Hendrik Quatfass

Simon Hendrik Quatfass 1849-1932Simon Hendrik Quatfass (Simon) is geboren op 18 juli 1849 in Amsterdam, zoon van Johann Friedrich Quatfass en Hermina Wiegand.

Simon Hendrik trouwde in 1874 met Marretje Komen. Marretje is geboren op 7 februari 1851. Zij was de dochter van Pieter Komen en Marretje Schuitemaker. Marretjes 18 jaar oudere zus Neeltje trouwde later (in 1876) met Simon's vader Johan Friedrich Quatfass.
Haar broer, Klaas Komen, trouwde met Simon Hendrik's zus Trijntje. Op dat moment waren dus 3 kinderen van Pieter Komen met een Quatfass getrouwd.

Kinderen van Simon en Marretje:

Johan Georg.?
Johan Friedrich, (Freek) geboren op 5 januari 1875 in Watergraafsmeer.
Pieter Klaas, (Piet) geboren op 1 november 1879 in Watergraafsmeer.
Maartje Hermina, geboren op 8 januari 1885 in Watergraafsmeer. Maartje Hermina is overleden.
Maartje Hermina, (Marietje) geboren op 5 december 1888 in Watergraafsmeer.

De naam Johan Georg staat in het parenteel van Christoffel Quatfass gemaakt door Henk Lunstroo. Maar van hem zijn geen verdere gegevens bekend. Heeft deze Johan Georg echt bestaan? Is hij wellicht snel overleden of dood geboren? Volgens Henk (1913) had Simon 3 kinderen en dat is het meest aannemelijk.

Simon kreeg toen hij trouwde de smederij aan het begin van de Ringdijk (nr 3). Hij is dus de eerste smid in de familie. (De Frerik waarover Henk in het geluidsfragment spreekt is Simon's zoon Freek, door hem Rooie Frerik genoemd, die later de smederij overnam.)

Telefoonboek 1915
De smederij van Simon liep voorspoedig. Volgens een onderzoek naar de naamlijst voor de telefoondienst bezat de smederij van Simon al in januari 1915 een telefoonaansluiting. Dat was heel bijzonder. Alle Nederlandse abonnees pasten op dat moment nog in één telefoonboek.

Op deze manier stond hij vermeld:

Z4355    Quatfass, S.H., smederij en landbouwart., Ringdijk 3, Watergraafsmeer

In 1915 was Simon 66 jaar oud. Kennelijk had
op dat moment zijn zoon Freek de zaak nog niet overgenomen (of de naam was nog niet gewijzigd).

Marretje overleed op 11 december 1902, 51 jaar oud.
Simon Hendrik is overleden op 12 oktober 1932 in Amsterdam, 83 jaar oud.
Beiden zijn begraven te Oud Diemen op begraafplaats 'Gedenk te Sterven' Vreemd genoeg werd op de grafsteen de achternaam van Marretje met twee o's geschreven. Wat is de juiste spelling?