Helena Maria Quatfass

Helena Maria Quatfass, (Lenie) geboren op 10 februari 1918 in Amsterdam. Jongste (2e) kind van Johan Frederich Quatfass en Helena Maria Huis.

Lenie trouwde omstreeks 1 november 1944 in Amsterdam met Kees Thijssen. Zij was toen ongeveer 26, hij ongeveer 27 jaar oud. Kees is geboren op 20 juni 1917.
De bewering van Henk dat Kees Thijssen familie was van Jac P. Thijsse kan naar het rijk der fabelen. Joke Thijssen bevestigt dat. Ze schrijft:"Het moet Theo Thijssen zijn".

Kinderen van Lenie en Kees:

vlnr. Joke, Leen, Freek, Lenie, Kees

Joke Thijssen, geboren op 1 december 1945 in Amsterdam.
Kees Thijssen, geboren op 21 september 1948 in Amsterdam.

Lenie werd geboren in 1918 op de Transvaalkade in Amsterdam Zij werd niet, zoals haar zuster Corry, vernoemd in haar vaders lijn. Dat was niet helemaal naar de zin van een aantal tantes die dat bij de verdeling van verjaardagscadeau's lieten merken.
Opa Sjors ( Johann Georg) kwam wekelijks op visite in die tijd. Woedend waren de 2 zusjes, lenie en Corry, als opa een hand gaf en stiekem een uitgekauwde pruim tabak in hun hand stopte.

Na haar schooltijd is Lenie gaan werken bij een stoffengroothandel. Daarnaast hielp ze in de groentewinkel van haar ouders.

In de oorlogsjaren kreeg ze verkering met Kees Thijssen. Hij woonde tegenover de groentenwinkel.
Kees zat volop in het verzet. Hij was districtshoofd, regelde onderduikadressen en vervalste persoonsbewijzen. Lenie en zijn aanstaande schoonouders werden daarbij ook regelmatig ingeschakeld.

In november 1944 trouwden ze.

Joke thijssen:
'Met de bevrijding in zicht kon er ook weer over de toekomst nagedacht worden en met die gedachten ben ik  (Joke) december 1945 geboren. Genoten hebben ze van het moment dat na de oorlog de straatverlichting weer aanging en de familie met paard en wagen en met mij, een paar maanden oud, de stad inging.'

Kees en Lenie hebben altijd horecabedrijven gehad. Tot 1961 woonden ze met hun gezin op de linnaeuskade 35 in Amsterdam en daarna in Wormerveer. In 1965 vertrokken ze naar Heusden, Noord Brabant. Het hele gezin werkte daar in het restaurant.
In 1973 stopten ze. De kinderen gingen trouwen. Kees is tijdens zijn vakantie in 1992 in Locarno Zwitserland overleden. Hij was 75 jaar oud.
Lenie is overleden op 19 juni 2004 in Heusden, 86 jaar oud.

2005
Joke thijssen naast burgemeester Cohen bij de onthulling van het monument dat Jan Wolkers
maakte voor haar oom Theo Thijssen.

Joke Thijssen:
'We zijn allemaal rondom Heusden blijven hangen. Kees en Lenie hebben 2 kleinzoons Marco en Kees, waar ze ontzettend trots op waren. Lenie was de grootste fan van kleinzoon Kees en ging ook vaak mee naar damwedstrijden of prijsuitreikingen.

Kleinzoon Kees Thijssen
3x kampioen van Nederland

Soms volgde ze de partij op teletext als hij rechtstreeks was.'

 

Kees Thijssen stuurde dit bericht:

Hierbij bericht ik u dat mijn zus Joke Thijssen op 29 juli 2006 is overleden te Waalwijk. Haar ziekte van Parkinson/MSA werd zeer ernstig en ze kreeg er een longontsteking en longembolie bij, dit alles veroorzaakt door de Parkinson.
Ze is op 2-8-2006 gecremeerd in crematorium Maaslanden te Vlijmen.