Trijntje( Marie) Quatfass

Trijntje Quatfass is geboren op 27 mei 1852 in Amsterdam, dochter van Johann Friedrich Quatfass en Hermina Wiegand.
Trijntje trouwde op 20 juli 1876 in de Watergraafsmeer met Klaas Komen. Zij was op dat moment 24, hij 27 jaar oud. Klaas is geboren op 28 augustus 1848 in Wormerveer, zoon van Pieter Komen en Marretje Schuitemaker.

In het Quatfass parenteel van Henk Lunstroo wordt Marie 'Trijntje' genoemd. Een logische naam, want dan is ze vernoemd naar haar grootmoeder van Moeders kant. Maar Henk Quatfass 1913 heeft het steeds over Marie. Henk Quatfass is tamelijk accuraat met namen. Hij weet alle andere namen en zelfs de jaartallen nagenoeg foutloos te reproduceren. Tegen hem spreekt dat hij de juist naam van haar echtgenoot Klaas Komen verwisselt met zijn vader Piet Komen.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat er een verschil bestaat tussen de officiële voornaam en de roepnaam.

Zowel haar 3 jaar oudere broer Simon Hendrik, als later haar vader waren ook met een dochter van Pieter Komen en Marretje Schuitemaker getrouwd.

Kinderen van Marie en Klaas:
Johan Frederik Komen
, geboren in 1879. Johan Frederik is als kind overleden.
Pieter Klaas Komen, geboren op 14 oktober 1880 in Watergraafsmeer.
Maartje Hermina Komen, geboren op 21 november 1884 in Watergraafsmeer. Maartje Hermina is snel na de geboorte overleden.
Maartje Hermina Komen, geboren op 19 december 1885 in Watergraafsmeer.

Trijntje en Klaas hadden hun veehouderij aan de Schagerlaan A29 in de Watergraafsmeer. Hoewel hun land aan de achterkant grensde aan het land van haar broer Sjors was er kennelijk niet zo'n hechte band tussen de families. Hun land is nooit samengevoegd met het land van Quatfass.
Was er een conflict? Misschien niet, maar de omgang was ook niet erg hartelijk. Er gaan geruchten dat de man van Marie wel eens te diep in het glaasje keek en op die manier de erfenis van Johan Friedrich († 1881) er door had gedraaid. Dat werd door de anderen niet op prijs gesteld. Ondanks de dubbele familieband werd het contact afgehouden. De kinderen van Marie waren soms bij 'De Groot' op de Pauwenlaan.

Trijntje is overleden op 5 april 1921 in Amsterdam, 68 jaar oud.