Dietrich Gottreich Quatfass 1907-1970Dietrich Gottreich Quatfass

Dietrich Gottreich Quatfass (Dé) werd geboren op 2 november 1907 in de Watergraafsmeer. Hij is de tweede zoon (4e kind) van Johan Friedrich Quatfass en Christina Maria Cornelia Schäkel .

Dé trouwde op 21 april 1938 in Amsterdam met Hildegard Zager. Hij was toen 30, zij 27 jaar oud. Hildegard is geboren op 26 juni 1910 in Baerl, Duitsland.

Kinderen van Dé en Hildegard:

Paulina Maria (Pauline), geboren op 16 september 1940 in Amsterdam.
Johanna Frederica (Hanneke), geboren op 21 oktober 1942 in Amsterdam.
Johann Friedrich (Fred), geboren op 29 juli 1944 in Amsterdam.
Dietrich Gottreich (Dé), geboren op 22 december 1946 in Amsterdam.
Simon Hans (Hans), geboren op 29 augustus 1950 in Amsterdam.

Dé werkte eerst in de smederij van zijn vader. Na de tweede wereldoorlog vormde hij de smederij van zijn vader om tot een fabriek van grootkeukeninstallaties (keukens voor restaurants en instellingen).
De fabriek begon in een oude tramremise van de Stoomtram 'De gooise Moordenaar' (Middenweg 68 in Amsterdam). Later werd hij verplaatst naar een nieuwe fabriek met kantoorgebouw in Diemen (Weesper straat 118).

In 1947 bezoekt Prins Bernhard de Grootkeuken Jaarbeurs in Utrecht en stapt meteen op de Quatfass stand af.
Op de foto schudt de prins de hand van Henri Donkers. Hij was niet alleen Dé's zwager, maar ook de eerste vertegenwoordiger van zijn bedrijf.
Dé staat breeduit lachend tussen hen in.
Hij was erg trots op deze foto.
De foto werd toegestuurd door Hans, de zoon van Dé
.

 

In veel keukens zijn nog altijd de
bekende Quatfass logo's te zien

 

 

 

 

 

In 1969, 100 jaar na de oprichtng van de smederij is het bedrijf J.F. Quatfass BV opgegaan in Electrolux-Quatfass BV. Tot eind 1984 heeft één van de kinderen van Dé (Dé (1946) nog bij het bedrijf gewerkt.

Dé is overleden op 7 juli 1970 in Diemen, 62 jaar oud. Hij is begraven op 10 juli 1970 te Amsterdam.
Hildegard is overleden op 3 juni 1985 in Diemen, 74 jaar oud. Zij is begraven op 7 juni 1985 te Amsterdam.

In 1954 werd de fabriek J.F. Quatfass geopend in de oude tramremise. Bovenaan het tableau is de hoef- en kachelsmederij aan de Ringdijk afgebeeld waar het allemaal begon in 1869. Links is het wapen van de Watergraafsmeer te zien en rechts van Amsterdam.

Sandor Quatfass schrijft op zijn website over zijn boosheid dat de domeinnamen quatfass.be en quatfass.com door een keukenhandelaar geclaimd zijn (tekst ingekort):
Het merk Quatfass is in de horeca ondertussen een groot collectors item aan het worden.
Opa was de trotse eigenaar en oprichter van Quatfass.
Het doet mij dan ook pijn om te zien dat een horeca handelaar de websites .com en .be in beslag heeft genomen. (...)
Het zit mij echter niet lekker.. en ik denk mijn familie ook niet.. Ik heb het gevoel dat dit bedrijf, voor commerciele doeleinden de goede naam alszijnde merk van mijn Opa Quatfass gebruikt om meer omzet te genereren.
Het doet mij voornamelijk pijn om te zien dat de merksymbolen zoals afgegeven op deze pagina.. nu in bezit zijn van deze persoon.. en zijn bedrijf.
De merknamen die ik vroeger als klein kind te zien kreeg van mijn vader... die ik terugzag op fotos... en die ik nog vaak tegenkom in restaurants waar ze mij dan vragen of ik familie ben... dan zeg ik vol trots: Ja! dat is mijn Opa Quatfass! de Opa die ik helaas nooit heb gekend... maar een Opa waar ik door zulke situaties toch vaak dichtbij stond en op deze eigenaardige manier toch een beetje mee in contact kwam. En nu... omdat de heer B. het merk heeft "gepikt" heb ik het idee een groot stuk van mijn Opa, mijn enige feitelijke herinnering aan hem, kwijt ben geraakt.. En dat doet pijn... dat mag je weten.
Het imago van Quatfass dat mijn opa in het verleden heeft opgebouwd, en dat zo sterk is gebleven na zijn dood... (...)
leeft nu nog na vele jaren enorm in de branche.. en dat spreekt uit de nog steeds heersende tevredenheid over producten waar al meer dan 30 jaar mee gewerkt wordt...
(...)
Sandor (Hans) Quatfass. ( Kleinzoon van een Quatfass, een imago, een bedrijf, een goed product... en een gestolen merk...)

3 december 2004

eerste paaleerste paal

De eerste paal van de nieuwe fabriek in Diemen