'Wacht, ik zal het even spellen...'

Iedereen met de achternaam Quatfass kan meepraten over de verwarrende situaties met ambtenaren, in winkels, bij reserveringen en op al die andere plaatsen waar namen genoteerd worden. De letter -K- die al op het beeldscherm stond wordt weggestreept en een moeizame tocht door het alfabet begint. Ondanks het spellen verschijnen er letters op het scherm die er niet horen. 'Nee, geen t aan het einde, twee essen... en één A'. Wéér een letter gedelete. In de top honderd van de meest fout gespelde namen scoort -Quatfass- heel hoog. Er zijn ook mensen die niet weten hoe een Q geschreven wordt. Een rondje... maar aan welke kant zat het streepje ook weer?

Veel mensen hebben nooit van deze bijzondere naam gehoord. Maar oudere boeren kennen de naam nog van de landbouwmachines. Restauranthouders kennen de Quatfass fornuizen. Arnhemmers weten nog van de soep. Filmliefhebbers zien de naam soms in een aftiteling voorbij komen. Watergraafsmeerders hebben het nog altijd over de winkel van ome Piet...
Al die Quatfassen zijn op de een of ander manier allemaal familie van elkaar.

Nog maar twee generaties terug kenden alle Quatfassen elkaar. Nu is dat anders.
Het begon allemaal in een klein gebied rondom de Watergraafsmeer. Maar kinderen krijgen kinderen en die krijgen weer kinderen en iedereen verhuist.

Internet maakt het mogelijk om een verzamelplaats te maken voor al die Quatfassen die langzaam uit elkaar zijn gedobberd. We (Hans en Peter Quatfass) claimden het domein quatfass.nl om een website te maken voor informatie en contact en waar iedere Quatfass zijn/haar eigen stamboompagina heeft. Het is de bedoeling dat de site voor een groot deel gevuld wordt door bijdragen van familieleden. Foto's, teksten, herinneringen.
De Quatfass homepage is bestemd voor alle afstammelingen van Johan Friedrich Quatfass, die in de eerste helft van de 19e eeuw vanuit Duitsland naar Nederland ging en zich hier vestigde.