Verantwoording

Een levendige geschiedenis

Het is beslist niet de bedoeling op deze Quatfass-website een volledige stamboom te maken. In een stamboom worden de gegevens van ouders en kinderen verzameld, zowel in de mannelijke als in de vrouwelijke lijn. Op die manier ontstaat al gauw een gegevensbron waarin duizenden namen kunnen voorkomen. Wij willen ons beperken tot aléén degenen die Quatfass heten van hun achternaam. Dat betekent concreet dat onze zoektocht stopt als een vrouwelijke Quatfass kinderen krijgt met een andere naam. Dat is misschien niet helemaal eerlijk, maar het maakt het wel mogelijk dat we ons concentreren op wat we echt willen. We willen er niet een saaie site van maken met alleen feitelijke gegevens. Het is de bedoeling om op alle bladzijden een zo levendig mogelijke sociale geschiedenis te maken van de Quatfassen. We willen persoonlijke verhalen die er voor zorgen dat we een goed beeld krijgen van de mensen achter de gegevens. Wie waren het? Hoe leefden ze? Wat deden ze? Wat was hun levensdoel?
Om dat goed te kunnen doen in onze weinige vrije tijd moeten we ons wel beperken.

Bronnen

Om de Quatfass geschiedenis zo levend mogelijk te maken willen we naast de feitelijke gegevens liefst ook zoveel mogelijk persooonlijke verhalen en foto's laten zien. Hierbij roepen we iedereen op verhalen te vertellen en materiaal te sturen over onze familie, liefst electronisch (gescand in een resolutie van minimaal 300 DPI). De meeste internetproviders weigeren grote bestanden (zoals plaatjes, video, geluid) via email te versturen.
Een goede gratis manier om dit te omzeilen is d.m.v. Wetransfer

De gegevens op deze website zijn voor een groot deel gebaseerd op het vele werk dat Henk Lunstroo gedaan heeft. Hij heeft het grootste deel van de stamboom al uitgezocht als spin off van het zoekwerk naar de Lunstroo stamboom. De Lunstroo's zijn in het verleden op vele momenten door huwelijken verbonden met de Quatfassen. Henk's werk resulteerde in een parenteel van Tönies Henrich Quadfass op zijn website. Hij meldde dat hij daarbij geholpen werd door Vic van Elsen. We nemen aan dat hij daarmee de zoon van Cornelia Quatfass bedoelt die naar Australië emigreerde. Henk stemde er in toe dat zijn gegevens hier gebruikt en (hopelijk) aangevuld worden.
In de gegevens van Henk zitten nog een aantal lacunes. Vooral van de jongste generatie zijn weinig feitelijke gegevens bekend. (volledige namen, geboortedata) Ook zijn er een paar plaatsen waar het lijkt of zijn informatie niet helemaal juist of compleet is. We willen heel graag een zo foutloos mogelijk beeld schetsen dus aarzel niet om aanvullingen of wijzigingen te mailen of te sturen (zie adressen onderaan deze pagina).

Het hoofdstuk over de oer Quatfassen in Duitsland is gebaseerd op onderzoek en de geschiedenis die geschreven is door Dé Quatfass. Hij heeft samen met Hans Quatfass ook onderzoek verricht in het Standesamt te Detmold en in Hillentrup en Matorf in kerkboeken en huwelijksregisters van Detmold/Hillentrup, Matorf, Sonnenborn.
In Detmold in het Bevölkerung/Personen Standesamt zijn veel van de kerkboeken uit het district Lemgo, Fürstendom Lippe, en omgeving bewaard gebleven.
Ook het volgende boek bevat veel informatie: Hillentrup Kirchdorf und Bauernschaft, Drankward von Reden en Roland Linde, 1994, ISBN 3-924481-06-7

Op sommige plaatsen is ook gebruik gemaakt van gegevens die te vinden zijn in het Quatfass Boek op internet dat werd verzorgd door Sandor Quatfass en op de door hem beheerde Quatfass site.

Een bron van informatie is ook de website Het Geheugen van Oost. Ook een aantal foto's zijn afkomstig van deze website.

In 1982 heeft Peter Quatfass een interview met Henk Quatfass opgenomen op geluidsband. Henk vertelt daarop over de familie. Hij is geboren in 1913 aan de Ringdijk in een tijd waarin alle Quatfassen vlak bij elkaar woonden en elkaar persoonlijk kenden. Hij wist de oude Quatfass verhalen nog uit de eerste hand. Stukjes uit die band zijn gemonteerd en zullen her en der op deze manier in deze website worden geplaatst. Zo ontstaat een site met een levende familiegeschiedenis: tekst, plaatjes en geluid en misschien ook video.
Henk gaf in het op genomen gesprek natuurlijk zijn persoonlijke visie. Het is mogelijk dat hij dingen zegt die niet kloppen. Zo is bijvoorbeeld zijn veronderstelling onjuist dat hij op dat moment (1982) de oudste van zijn generatie is. Marie Quatfass, geboren in 1903 overlijdt in 1988, Kee, geboren in 1906, overlijdt in 1990, Sjors uit 1910 overlijdt in 1985. Pas op het moment dat hij zelf overlijdt in 1990 is hij de oudste nog levende Quatfass van zijn generatie.
Als we tegenstrijdige informatie tot onze beschikking hebben zal er voor worden gekozen om beide versies te noemen.

Naast deze bronnen is inmiddels ook van heel veel andere Quatfassen en Quatfass afstammelingen informatie gekomen over hun tak van de familie. Allemaal heeft dat bijgedragen tot het resultaat zoals dat nu te zien is. Joke Thijssen schrijft bijvorbeeld: Mijn moeder (..) wilde graag de oorsprong van haar aparte achternaam weten,
 Instituut Meertens heeft dit uitgezocht.


Heel erg bedankt voor alle aanvullingen, corecties, documenten, foto's.

Hans Quatfass (geboren in 1951)
Korte Muiderweg 25
1382 LM Weesp
0294 450777
hans@quatfass.nl

Peter Quatfass (geboren in 1956)
peter@quatfass.nl